Na Sibíri je mínus 57 stupňov, mráz si vyžiadal stovky obetí

22.12.2012 Celý región

Bratislava 22.december (Teraz.sk) - Rozsiahle regióny v strednej a severnej časti Sibíri v týchto dňoch prežívajú najtvrdšiu zimu za posledné polstoročie. Teploty okolo mínus 50 stupňov Celzia podľa ruských médií nie sú výnimkou, informuje portál novinky.cz.

Meteorológovia varujú motoristov pred dlhšími cestami, pretože v riedko osídlených oblastiach môže trvať hodiny, než dorazí potrebná pomoc. Počty obetí už zdravotníci počítajú na stovky.

Najväčší mráz zasiahol Republiku Sacha (Jakutsko) na severovýchode Sibíri, kde namerali okolo 57 stupňov pod nulou. V meste Anadyr obchody otvárajú len na pár hodín denne a podniky zamestnancov vozia domov služobnými autami, aby cestou nezamrzli.

Nezvyčajne nízke teploty sú aj na južnom okraji Sibíri. V Altajskom kraji namerali mínus 25 stupňov a deti dostali mimoriadne prázdniny. Tuvská republika na hraniciach s Mongolskom vyhlásila stav ohrozenia. Armáda tam čistí cesty a opravuje popadané stĺpy elektrického vedenia.

Teploty klesajúce v noci pod mínus 20 stupňov hlási aj Moskva.

Správy o počtoch obetí nezvyčajne chladného počasia sa rôznia. Za posledné dva týždne však prišlo o život už cez 200 ľudí. Mnoho obetí je medzi bezdomovcami, ktorí sa snažia zahriať vodkou a zamrznú v spánku.
 
 
 

Vyberte región